BAGOM PALSGAARD GODS

Schou-familien på Palsgaard 

I over 100 år har Schou-familien sat sit aftryk på Palsgaards historie. Da familien købte godset, blev det rammen om en moderne industrivirksomhed med klare humanistiske værdier. 

Dygtig forretningsmand ser nye muligheder

Da Einar Viggo Schou købte Palsgaard i 1908, drømte han om ”Et stort, smukt, gammelt Sted med store, frodige Marker og en stor Besætning – et Sted som ikke blot var til Fornøjelse, men hvor der blev virket og arbejdet”.

Palsgaard blev dermed rammen for en visionær og arbejdsom forretningsmand og hans kone og to børn. Forud havde Einar Viggo Schou i 20 år været direktør for og medejer af Otto Mønsteds margarinefabrikker i England. 

Opfindelse bliver kendt i hele verden

I 1913 i en lille forsøgsfabrik på Palsgaard eksperimenterede Einar Viggo Schou med at blande væsker, som ikke kan opløses i hinanden. Fire år senere var han klar med Palsgaard Emulsions Olie – en revolutionerende opfindelse - en emulsions-olie, der kan binde vand og olie sammen.

Opfindelsen blev verdens første industrielle emulgator og udgjorde grundlaget for to nye fabrikker på Palsgaard: Fabrikken Emulsion A/S, som blev grundlagt i 1919, og en topmoderne margarine-fabrik fra 1924. 

En visionær leder med humanistisk hjerte

Einar Viggo Schou var mere end bare en succesfuld virksomhedsejer. Han var en enestående leder, der satte sine medarbejderes velfærd i højsædet. Forud for sin tid indførte han bonusordninger, hvor en del af overskuddet deltes med medarbejderne.

Schou var dybt optaget af at styrke sine medarbejderes sociale liv og dannelse. Han stod bag opførelsen af "Gildehallen", som du stadig kan se på Palsgaards område. Huset fungerede som et samlingspunkt for de ansatte og rummede et bibliotek, der var åbent for alle.

Denne åbenhed og omsorg var typisk for Schou. Han var kendt for sine natlige inspektioner af Palsgaard, hvor han sikrede sig, at alt var i orden. En aften mødte han en medarbejder, der var faldet i søvn på arbejdet. Denne hændelse inspirerede Schou til at etablere biblioteket, som han mente kunne holde aften- og natarbejderne vågne og stimulerede.

Einar Viggo Schou var en sand humanist, der satte mennesket i centrum. Hans lederskabsstil var præget af respekt, omsorg og en tro på potentialet i alle medarbejdere. Han efterlod sig en arv af sociale tiltag og et stærkt fokus på medarbejdernes trivsel, der stadig er en del af Palsgaards DNA i dag.

Sønnen Herbert fortsætter historien

Da Einar Viggo Schou døde i 1925, overtog sønnen Herbert direktørposten og fortsatte med at udvikle familievirksomheden. Han etablerede blandt andet en sæbefabrik, grundlagde virksomheden Credin, startede kosmetikproduktion med kunder i Hollywood og etablerede datterselskaber i mange lande.

Herbert Schous drøm var en arbejdsplads, hvor de ansatte var glade og motiverede til at yde deres bedste. Han sikrede sine medarbejdere ved sygdom og alderdom, da han stiftede Danmarks første private pensionsordning, Palsgaard Fondet.

Schou-Fondet overtager Palsgaard

Gudrun og Herbert Schous ægteskab var barnløst, og derfor stiftede de i 1957 Schou-Fondet, og overdrog virksomhederne og godset til dette. Formålet med fondet er at drive godset og virksomhederne med samme humanistiske idealer og sociale ansvar, som familien selv havde haft.

Læs mere og se film om Schou-Fondet her.

Se mere her

En tidsrejse gennem landskab og historie

Personer i Palsgaards historie

Palsgaard Slot gennem tiden

Det kan du opleve i Palsgaard Slotspark