DET KAN DU OPLEVE

Besøg Palsgaard Slotspark

Når du en dag nyder en gåtur i den smukke park ved Palsgaard, er det flere hundrede års visioner og hårdt arbejde, der ligger bag. I den 31 hektar store park møder du både maleriske udsigter, sjældne planter og interessante skulpturer.  

Havens begyndelse

Vi ved, at den første have ved Palsgaard hed ”Keglehaven”. Det var et lille ovalt anlæg ved foden af bakken, hvor familien på godset spillede keglespil. I 1840’erne begyndte Niels Juel Reedtz at anlægge landskabshaven, som vi kender den i dag. 

Reedtz drænede det fugtige område, og med hjælp fra kunstgartner Hansen lagde han en plan for haven. Visionen var at ophæve grænserne imellem have og landskab, så bakker, marker, skov og vand blev baggrundsmotiver for havens mange sjældne træer og planter. 

Store engelske idéer

I slutningen af 1800-tallet hentede Baron Jarlsberg den engelske havearkitekt Henry Ernest Milner til Palsgaard. Sammen formede de haven som en storladen helhed med flere alléer og et malerisk udtryk. 

Skellet til marker og skov omkring haven blev igen nedtonet. Store grupper af træer blev plantet på markerne, og nye stier og alléer forbandt haven, markerne, skoven og vandet. 

En folkelig have

Schou-familien fortsatte med at udvikle haven i 1900-tallet. Familiens havearkitekt, I. P. Andersen, var inspireret af ”The Arts and Crafts movement” fra England. 

Den engelske bevægelse var kendt for en romantisk og folkelig stil. Idealet var landlig idyl, mindre rum og intimitet i haven, og samtidig skulle haven være til glæde for alle. 

Schou-Fondets visioner

Schou-Fondet ejer parken i dag, og visionen er at bevare og udvikle parken i harmoni med historien og de eksisterende værdier. Blandt andet har fondet genskabt godsets voldgrave. I 2013 besluttede Schou-Fondet at opsætte skulpturer i parken af nutidige danske kunstnere.

Nye planer for parken

I 2019 iværksatte Schou-Fondet en ny omfattende helhedsplan for parken. Bag planen står landskabsarkitekt Christine Waage Rasmussen og arkitekt Mette Marciniak Mikkelsen.

Første etape var at genskabe søen ved stelen for Reedtz-familien. Dernæst er mange af de smukke udsigter genskabt ved at fælde læhegn på markerne. I Humlegaarden er nåletræerne fældet for at vende tilbage til den oprindelige stil.

Humlegaarden

Den gamle slotspark er for nylig blevet udvidet med en 10 ha. stor skovhave, som fungerer som en moderne nyfortolkning af den romantiske slotspark. Skovhaven ved navn Humlegaarden er indrettet med stier, lysninger og en lille skovsø. Den store attraktion er dog fire skulpturer af den anerkendte kunstner Bjørn Nørgaard, Stelen, Bænken, Fisken og Broen. Og der er flere på vej. I 2025 vil der være syv Nørgaard skulpturer spredt rundt i skovhaven. 

Se mere om, hvad du kan opleve her

Kort over Palsgaard Slotspark

Palsgaard Slot

Bygninger og bygningsværker i Palsgaard Slotspark

Skulpturer i Palsgaard Slotspark

Palsgaard Sommerspil

Det vidste du ikke om Palsgaard

Besøgscenter i Palsgaard Slotspark

Ofte stillede spørgsmål