Palsgaard i lokalsamfundet

Schou-familien og senere Schou-Fondet har gennem tiden haft stor betydning for lokalsamfundet. Familien har sat sit præg på byen Juelsminde og støttet både byudvikling, kulturliv og byens udsatte. 

Et aftryk på Juelsmindes historie 

Imellem 1910 og 1920 stod Einar Viggo Schou for at dræne og kloakere Juelsminde By. Han fik opført mange af de historiske bygninger, som du kan se i bybilledet i dag: Juelsminde Kirke, præstegården, kirkegården, skovridergården og en række arbejder- og funktionærboliger. 

Schou hentede arkitekten Magdahl Nielsen til området, og med en ny byplan fik byen brede gader og smukke huse med haver. Magdahl Nielsen var præget af bevægelsen Bedre Byggeskik og skabte en helt særlig arkitektonisk identitet i lokalområdet.

Schou-familien støttede også byens udsatte med ”fattighjælp til mindre bemidlede”. Familien donerede desuden en grund til Julemærkehjemmet, så børnene kunne få en have. 

Støtte til kulturlivet 

Herbert og Gudrun Schou var aktive i kulturlivet. Gudrun, der selv var en dygtig sangerinde, arrangerede offentlige koncerter på Færgekroen. Amfiteatret var en gave til hende fra Schou-Fondet i 1986. Scenen har siden da været brugt til det årlige Palsgaard Sommerspil

Herbert Schou skænkede og grundlagde Juelsminde Golfklub og donerede en grund til Hellebjerg Idrætsefterskole. Familien har også ydet støtte til Glud Museum, og hjulpet flere kunstneriske talenter gennem tiden. 

Schou-Fondet bærer værdierne videre

Gudrun og Herbert Schou stiftede i 1957 Schou-Fondet, som overtog Palsgaard Gods og industrivirksomhederne. Helt i tråd med Schou-familiens værdier er fondets ambition at bevare og udvikle Palsgaard som et smukt og for alle ansatte godt arbejdssted.

Derved fortsættes Schou-familiens humanistiske værdier og sociale ansvar. Schou-Fondet fortsætter med at støtte lokale initiativer, og etablerede blandt andet i 2018 en stor legeplads ved Juelsminde.

Et smukt gods til glæde for alle

Schou-Fondets ambition er at bevare og forny Palsgaard Gods og Park i harmoni med historien og med naturen omkring.  

Fondet har valgt, at Palsgaards skove og den smukke park skal være et aktiv i lokalsamfundet. Det skal derfor fortsat være frit tilgængeligt til glæde for lokalbefolkningen og alle interesserede.  

Solcellepark med fokus på bæredygtighed og biodiversitet

Palsgaard Gods er stolte af at kunne bidrage til en grønnere fremtid for lokalsamfundet med etableringen af en ny solcellepark ved Stourup, sydvest for Glud. Byrådet i Hedensted Kommune har 28. februar 2024 godkendt lokalplanen for projektet, som er kulminationen på fem års arbejde.

Solcelleparken vil have en kapacitet på ca. 11.100 husstandes årsforbrug og dermed levere et betydeligt bidrag til den lokale energiforsyning. Parken etableres på 52 hektar af Palsgaards egne marker, hvoraf 45 hektar vil blive dækket af solceller. De resterende 7 hektar vil blive brugt til biodiversitetstiltag, såsom levende hegn, der skaber et attraktivt levested for insekter og andre smådyr.

Vi forventer, at den første strøm fra parken vil blive produceret i andet kvartal af 2025.

Se mere om Palsgaard Gods på disse sider

Schou-Fondet

Palsgaard i lokalsamfundet

Palsgaard A/S

Landbrug på Palsgaard Gods

Skovbrug på Palsgaard Gods

Sandbjerg Vig Camping

Juelsminde Golfklub